Uw diagnose

 

U kunt nu meteen de online test doen, of de tekst op deze pagina goed doorlezen.

 

Doe de test !

 

Als uw werkgever u niet betaalt, dan is dat behoorlijk lastig. Wij hebben een test ontwikkeld waarmee u makkelijk zelf de diagnose kunt stellen.

 

Vraag

Wat geldt voor u? Wil uw werkgever niet betalen of kan hij niet betalen?

 

Mogelijke antwoorden:

1. mijn werkgever kan niet betalen. Lees verder onder A

2. mijn werkgever wil niet betalen. Lees verder onder B

 

 

A

U heeft geantwoord dat uw werkgever niet kan betalen.

 

UW DIAGNOSE – op weg naar het aanvragen van het faillissement

Als uw werkgever niet kan betalen, dan geldt dat waarschijnlijk niet alleen voor uw salaris. Meestal is er dan wel meer aan de hand. Het betalen van het salaris is voor elke baas toch het eerste wat hij doet, anders lopen zijn beste mensen weg!
Uw werkgever is misschien wel failliet, alleen het faillissement is nog niet officieel vastgesteld door de rechter. Voor een werknemer is het dan vaak het beste om zelf – eventueel met collega’s – het faillissement aan te vragen. Geen prettige stap, maar u moet ook uw gezin beschermen. En uw huwelijk.
Van het UWV zult u namelijk te horen krijgen dat u niet zomaar een WW-uitkering krijgt. U bent namelijk nog bij uw baas in dienst en niet ontslagen! De uitkeringsinstantie vindt daarom dat het uw eigen zorg is om het salaris te “incasseren”.
U heeft dus niet veel keus, want ontslag nemen kan ook niet zomaar – dan bent u verwijtbaar werkloos, en krijgt u ook geen WW-uitkering. Het enige wat wel meteen helpt, is ander werk vinden, maar daarmee heeft u uw achterstallige salaris en uw recht op vakantiegeld nog niet binnen! Bovendien kost ander werk vinden veel kostbare tijd. Al die tijd heeft u geen inkomen.
Daarom is het aanvragen van het faillissement in deze situatie vaak het beste.

“OK, ik – en misschien een paar collega’s – gaan het faillissement aanvragen. En hoe gaat dat dan verder?”

Zo’n aanvraag is een drukmiddel.
Het kan zijn dat uw werkgever alsnog geld krijgt om de achterstallige salarissen te betalen. Dan is uw doel bereikt en kunt u het faillissementsverzoek weer intrekken. In elk geval mòet een bedrijf meteen reageren, als het faillissement wordt aangevraagd. Ze hebben geen keus. Zo weet u snel waar u aan toe bent.

“Dat begrijp ik, maar ik kan toch ook een gewone rechtszaak voeren?”
Als u een “gewone” rechtszaak voert bij de kantonrechter, duurt het meestal langer voor een werkgever echt iets moet doen. Uw salarisachterstand loopt dan alleen maar op. Al die tijd heeft u geen geld. En misschien zijn anderen u wel voor om geld te incasseren. De bank bijvoorbeeld is er meestal als de kippen bij als het slecht gaat met een bedrijf. Dan blijft er niets over! Maar in sommige gevallen is het inderdaad beter een gewone rechtszaak te voeren.

“En als mijn werkgever nu echt failliet gaat, wat dan?”

Een faillissementsaanvraag werkt vaak goed als drukmiddel, maar het kan natuurlijk ook zijn dat het bedrijf echt failliet wordt verklaard. Dat zal gebeuren als de werkgever uw loonachterstand echt niet kan betalen. U komt dan in aanmerking voor de “faillissementsuitkering”. U ontvangt dan met 13 weken terugwerkende kracht uw salarisachterstand, van het UWV (dezelfde instelling die ook de WW-uitkering geeft). Ook dat is een reden om niet te lang te wachten met het aanvragen van faillissement. Want het duurt een paar weken voor uw zaak is afgehandeld, en al die tijd wordt uw salarisvordering groter.

 

B

U heeft geantwoord dat uw werkgever niet wil betalen.

Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn waarom uw werkgever uw salaris niet meer wil betalen, en dat van uw collega’s wèl. Denkt u aan de volgende mogelijke oorzaken:

 1. uw werkgever wil u eigenlijk ontslaan, en door geen salaris te betalen wil hij duidelijk maken dat u maar beter zelf ontslag kunt nemen;
 2. uw werkgever vindt dat uw contract geeindigd is. U (of het UWV, die u een uitkering weigert) vindt dat u nog gewoon in dienst bent;
 3. er is een meningsverschil over afwezigheid, ziekte of ziektecontrole;
 4. er is een meningsverschil tussen de werkgever en het UWV over loondoorbetaling na twee jaar ziekte;
 5. uw werkgever vindt dat u geldig op staande voet ontslagen bent. U vindt van niet;
 6. het gaat om een deel van het salaris of over de loonberekening.

Herkent u een van deze gevallen? En wilt u gespecialiseerde hulp? Ga naar contactformulier

 

U kunt ook de online test doen om nog eens alles op een rijtje te krijgen.

 

Doe de test !

 

| naar boven |

Deel deze pagina:
 •  
 •  
 •  

GEEN LOON MEER?


Uw loon niet betaald, nu naar de rechter? Meer...

TIPS

 1. Wat u zelf kunt doen... Zoek voorbeeldbrieven voor uw loonvordering!
 2. Stel zelf de diagnose en doe de test!
 3. Groepsacties zijn voordelig voor verzekeraars, werknemers en vakbonden.

CONTACT
achterstalligsalaris.nl

Jozef Israelskade 48b

1072 SB AMSTERDAMtelefoon: 020-6963000


Adresgegevens en routebeschrijving...