Veelgestelde vragen

Wat is de loongarantieregeling?

Als een werkgever betalingsonmacht heeft dan neemt het uwv de salarisbetalingen over met maximaal 13 weken terugwerkende kracht. Om de betalingsonmacht van uw werkgever vastgesteld te krijgen moet u als werknemer het faillissement aanvragen. Daarna ontvangt u dus uw achterstallige salaris van het UWV. Deze speciale uitkering wordt ook wel de faillissementsuitkering genoemd.

 

Kunt u garanderen dat ik mijn salaris krijg?

Dat hangt er van af. Als uw werkgever betalingsonmacht heeft dan kunnen wij u voor u faillissement aanvragen en dan heeft u gegarandeerd resultaat. Maar als u bijvoorbeeld geen loon meer krijgt omdat u op staande voet bent ontslagen, dan hangt het af van de uitslag van de rechtszaak.

 

Mijn werkgever wil geen transitievergoeding betalen, wat nu?

U heeft recht op de transitievergoeding als u ontslag krijgt na minimaal twee jaar werk. U moet wel snel een advocaat inschakelen want er geldt een korte vervaltermijn. Daarna vervalt uw recht. Lees hier meer.

 

Ik heb mij ziekgemeld, maar de baas betaalt niet. Wat moet ik doen? 

Zorg dat uw ziekmelding wordt behandeld door de arbo-arts en vraag een copie van het rapport. Schrijf dan een brief (maak gebruik van onze voorbeeldbrieven). Betaalt uw werkgever nog steeds niet? Dan kunt u het niet zelf oplossen, maak een afspraak met achterstalligsalaris.nl.

 

Mijn baas wil dat voor mijn ontslag teken, omdat hij mij niet meer kan betalen. Wat moet ik doen?

Niet zomaar tekenen voor ontslag! U loopt risico om geen ww-uitkering te krijgen (verwijtbaar werkloos). U moet een advocaat inschakelen om het ontslag vast te laten leggen.

 

Ik ben de enige werknemer, kan ik nu geen faillissement aanvragen?

Volgens de wet zijn er minimaal twee schuldeisers nodig om faillissement aan te vragen. Wij bieden slimme oplossingen zodat u toch aan een steunvordering kunt komen.

 

Moet mijn werkgever boete betalen als hij te laat is?

De kantonrechter kan een boete opleggen van maximaal 50 % als uw baas u te laat betaalt (wettelijke verhoging). Dat moet dus in de uitspraak van de kantonrechter staan. Let op: uw advocaat kan u adviseren om uw zaak niet via de kantonrechter op te lossen, maar door faillissement aan te vragen. Dan krijgt u niet de boete, maar heeft u wel de garantie dat u uw achterstallige salaris over 13 weken ontvangt (loongarantieregeling).

 

De BV waar ik werk is dichtgegaan, de directeur is weg, het pand is leeg. Wat nu?

Voor dit soort situaties hebben wij vrijwel altijd oplossingen, zelfs voor hele ingewikkelde gevallen waarbij de directeur spoorloos is, of in het buitenland woont. Wij zoeken uit hoe de zaak juridisch in elkaar steekt en helpen u verder. Wist u dat de Nederlandse rechter soms zelfs buitenlandse bedrijven (Limited, GmbH, SA…) failliet verklaart als u in Nederland werkt?

 

Mijn baas betaalt niet, ben ik dan nog wel een werknemer? 

Uw werkgever heeft u toen u in dienst kwam aangemeld bij het UWV. Op de website van het UWV kunt u inloggen met uw DigiD. Daar kunt u nakijken wat uw status nu is.

 

Heb ik recht op WW als mijn werkgever failliet gaat?

Ja. Na het faillissement wordt een curator benoemd die u ontslaat. U kunt daar niets tegen doen, maar gelukkig komt u altijd in aanmerking voor WW. U hoeft niet bang te zijn dat u verwijtbaar werkloos wordt.

 

Vergoedt het UWV ook de advocaatkosten bij een faillissement?

Meestal voor een deel wel. Het beleid verschilt per regiokantoor. In de wet staat er niets over. Toch kunt u de kosten claimen. Als u met meerdere werknemers bent dan krijgt u waarschijnlijk alles terug. Bent u alleen, dan moet u een deel zelf betalen, maar dan is het natuurlijk nog steeds de kosten waard omdat u de 13 weken vergoeding krijgt.

 

Het UWV heeft de loondoorbetalingsverplichting van mijn werkgever verlengd, maar mijn baas weigert te betalen. Ik krijg van niemand inkomen. Wat nu? 

In deze situatie raden wij u aan om met spoed een afspraak te maken met ons. Neem alle papieren over uw ziekte en beslissingen van het UWV mee.

 

Hoe lang kan ik maximaal wachten voordat ik naar een advocaat ga?

Wacht nooit te lang, omdat een rechtszaak minimaal 4 weken duurt.

 

Kan ik in de proceskosten worden veroordeeld?

Dat kan niet als u faillissement van uw werkgever moet aanvragen. Het kan wel gebeuren als u naar de kantonrechter gaat en verliest. Als u risico loopt dan geven wij u daarover uitleg en advies.

 

naar boven |

 

Deel deze pagina:
  •  
  •  
  •  

GEEN LOON MEER?


Uw loon niet betaald, nu naar de rechter? Meer...

TIPS

  1. Wat u zelf kunt doen... Zoek voorbeeldbrieven voor uw loonvordering!
  2. Stel zelf de diagnose en doe de test!
  3. Groepsacties zijn voordelig voor verzekeraars, werknemers en vakbonden.

CONTACT
achterstalligsalaris.nl

Jozef Israelskade 48b

1072 SB AMSTERDAMtelefoon: 020-6963000


Adresgegevens en routebeschrijving...